Ben je van plan een snackbar te openen? Dit doe je niet zomaar. Er zijn namelijk regels waaraan je moet voldoen om een snackbar te openen. Je krijgt met overheidsregels te maken wanneer je een snackbar of andere horecagelegenheid wilt openen. De regels kunnen gaan van hygiëne tot brandveiligheid maar ook heb je de juiste vergunningen nodig. We zullen je alles vertellen over de regels zodat je een goede start kunt maken als snackbar ondernemer.
Een snackbar beginnen, schrijf je in bij de KVK
Je begint ermee om je te laten inschrijven bij de KVK, dat is de kamer van koophandel. Je kunt pas je laten inschrijven wanneer je een huur of koopcontract hebt van het pand waar je de snackbar wilt vestigen. Als je bent ingeschreven in het handelsregister van de KVK dan zal deze jouw gegevens doorsturen naar de belastingdienst. Heeft de belastingdienst je goedgekeurd als btw-ondernemer dan krijg je een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer.
Controleer het bestemmingsplan voor je snackbar
Je hebt een locatie uitgezocht voor je snackbar. Het is belangrijk dat je in het bestemmingsplan van de gemeente controleert of je de snackbar mag vestigen op jouw gewenste locatie. Is dat niet het geval kun je de gemeente vragen om een wijziging van het bestemmingsplan. Je kunt dit beter vooraf controleren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Een exploitatievergunning is nodig voor je snackbar
Je begint een snackbar. Dat wil dan zeggen dat je klanten eten en drinken geeft in je snackbar. In sommige gevallen is er geen exploitatievergunning nodig. Een afhaalrestaurant of een kantine heeft dit niet nodig. Je kunt bij de gemeente dit navragen. Het kan per gemeente verschillen of je het nodig hebt. Veel horecagelegenheden hebben een exploitatievergunning nodig als ze klanten eten en drinken in je snackbar.
In een snackbar alcohol schenken
Alcohol schenken in een horecagelegenheid mag niet zomaar. En alleen met een exploitatievergunning mag het ook nog niet. Je moet hiervoor een ontheffing alcoholwet hebben. Als je die wilt aanvragen moet je 21 jaar of ouder zijn. Alleen met de ontheffing alcohol is het mogelijk om alcohol te schenken in je snackbar.
De inrichting van je snackbar moet brandveilig zijn
Aan de inrichting van de snackbar zijn eisen aan verbonden. Deze eisen worden gesteld door de drank en horecawet. Wanneer je een drank en horecavergunning nodig hebt voor je snackbar dan moet je daaraan voldoen. De snackbar moet brandveilig zijn en je bent verplicht je aan de maatregelen te houden zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld de materialen dat die onbrandbaar of brandvertragend zijn van je inrichting. In horecagelegenheden mag ook niet gerookt worden. Dat geldt ook voor een snackbar. Zorg dat er genoeg blusmiddelen en vluchtroutes zijn in je snackbar. Zorg voor rookmelders in het pand bijvoorbeeld. Als je een snackbar wilt openen zijn maatregelen voor brandpreventie en brandveiligheid een eis.
Kijk voor extra vergunningen die je nodig hebt voor je snackbar
Het is mogelijk dat je meer vergunningen nodig hebt voor je horecagelegenheid. Het is afhankelijk van het soort bedrijf dat je wilt starten. Misschien heb je extra vergunningen nodig zoals een terrasvergunning of een vergunning verkoopdemonstratie voor de horeca. Je kunt bij de gemeente hierover informatie inwinnen over de extra vergunningen die je nodig zou kunnen hebben voor je snackbar.
Schrijf je in bij het register van de NVWA
Je begint een snackbar en dat betekent dat je levensmiddelen verkoopt aan je klanten. Wanneer je levensmiddelen produceert, verwerkt en verkoopt dan moet jij je inschrijven in het register van de NVWA. De NVWA is het Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. De NVWA gaat dan controleren of de levensmiddelen volgens regels worden geproduceerd, verwerkt of worden verkocht. De regels zijn nodig zodat op een veilige manier de levensmiddelen aan de klanten kan worden gegeven.
Werk in de snackbar volgens de HACCP
De afkorting HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. In een snackbar ben je bezig met eten en drinken. Je kunt dan werken volgens de HACCP manier. Dat is een veiligheidsanalyse waarmee je zult voorkomen dat het eten in gevaar komt. Je kunt een hygiënecode gebruiken waardoor je voldoet aan de wet. Je zou ook zelf een HACCP-plan kunnen opstellen. De NVWA kan dit plan dan beoordelen.
Een snackbar ondernemer houdt zich aan de personeelsregels
Ben je van plan personeel in dienst te nemen dan heb je een risico-inventarisatie en evaluatie nodig. In korte termen wordt dat de RI&E genoemd. Je kunt de horeca RI&E gebruiken hiervoor. Wil je sterke drank verkopen in de snackbar dan moet alle personeel 16 jaar of ouder zijn. Er moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn in de snackbar die minimaal 21 jaar oud is.
Als leidinggevende heb je een SVH Diploma Social Hygiëne of een verklaring vakbekwaamheid nodig. Dit diploma voor in de horeca of de verklaring heb je nodig om je te registreren in het register Sociale Hygiëne. Heb je personeel jonger dan 18 jaar dan mogen ze de alcohol wel verkopen maar niet zelf drinken.
Check bij de gemeente de toegestane openingstijden
Iedere gemeente hanteert openingstijden en sluitingstijden op zijn eigen manier. Wil je geopend zijn buiten geldende sluitingstijden dan kun je bij de gemeente een ontheffing hiervoor aanvragen. Je moet dan een horecaondernemer zijn of een horecavergunning hebben.
De milieuregels controleren als je een snackbar wilt starten
Je krijgt altijd met milieuregels te maken wanneer je start met een horecabedrijf zoals een snackbar bijvoorbeeld. Dit kan op het gebied zijn van energie, afvalstoffen en het geluid. In de meeste gevallen heb je geen omgevingsvergunning nodig. Een melding van je snackbar kan al voldoende zijn voor de gemeente.
Toestemming vragen voor gebruik van muziek
Wil je in de snackbar muziek draaien in de achtergrond. Je hebt dan toestemming nodig van de muziekuitgever of componist. Je kunt dan een licentie aanvragen. Je betaalt dan ook een vergoeding voor het draaien van de muziek. Dit doe je bij Buma/Stemra of Sena.