Ondanks dat het drinkwater in Nederland zorgvuldig wordt gezuiverd, staat het alsnog bekend om de hardheid. Afhankelijk van welk gebied waarin je woonachtig bent, zal de gradatie aan hardhard in het water verschillen. Om er zeker van te zijn dat je water zacht is en er geen kalkaanslag ontstaat, kun je verschillende dingen doen. Zo kun je een waterontkalker aanschaffen om je apparaten te ontdoen van kalk, of juist kiezen voor waterontharders om de vorming van kalk te voorkomen. Er zijn dus verschillende tools beschikbaar, maar wat is nu precies het verschil? Door te weten wat elke element doet voor je water, kun je een weloverwogen keuze maken voor de aanschaf van waterontkalkers en waterontharders. Vaak zijn er reviews beschikbaar, waarin je de ervaringen van anderen kunt doornemen om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke doeleinden.
Wateronkalkers onttrekken kalkaanslag
Waterontkalkers halen kalk uit het leidingwater. De waterontkalker kan op een centraal punt in de woning worden aangesloten, waarna deze kalk uit het leidingwater filtert. Kalkdeeltjes worden door het filter opgevangen en weggespoeld. Dit heeft als resultaat dat er enkel nog zacht water door de kranen stroomt. Opgedroogde kalkdeeltjes blijven achter op het oppervlak in buizen en kranen en zorgen voor een ophoping aan kalkaanslag. Vaak zijn chemische en natuuronvriendelijke schoonmaakmiddelen nodig om deze aanslag weg te krijgen en kost het veel tijd. Met de juiste waterontkalkers heb je hier geen omkijken meer naar, aangezien er aanzienlijk minder kalkaanslag zal optreden. De kalk blijft kleven aan kwalitatief hoogwaardig kunsthars wat vervolgens door een zoutoplossing verder wegspoelt. Deze zelfreiniging staat ingepland en verloopt volstrekt automatisch.
Waterontharders voorkomt kalkaanslag
Een waterontharder wordt ingezet om kalkaanslag te voorkomen. Wanneer een apparaat langdurig wordt gebruikt en telkens wordt gevuld met water, ontstaat op een gegeven moment een kalkaanslag. Zelfs in het sanitair hoopt kalk zich op en tast de buizen en het glazuur aan. Met een water ontharder wordt voorkomen dat er veel kalkvorming optreedt. Moderne waterontharders zijn uiterst duurzaam en gaan lang mee. Ook zijn ze milieuvriendelijk en voorkomen ze de noodzaak tot het gebruiken van chemische schoonmaakmiddelen. In tegenstelling tot waterontkalkers haalt de waterontharder geen kalk weg, maar voorkomt dit de vorming van kalk door het verzachten van kwaliteit aan water. Afhankelijk van de hoeveelheid kalk dat reeds aanwezig is in apparaten of in buizen, kun je overwegen om beiden te kiezen, of volstaan met één enkel element. Er zijn diverse waterontharders beschikbaar, dus laat je informeren omtrent de kwaliteitseisen.
Reviews voor aanschaf
Om er zeker van te zijn dat je de beste waterontharders of waterontkalkers aanschaft, kun je de reviews voor beide producten doornemen. Op websites van aanbieders staan vaak veel reviews met ervaringen van klanten vermeld, zodat je precies kunt zien wat de voor- of eventuele nadelen zijn. Met zowel waterontharders als waterontkalkers voorkom of verwijder je respectievelijk kalkaanslag en zullen je elektrische apparaten een stuk langer meegaan.