Het leek lange tijd iets dystopisch, maar de tijd dat we robots in restaurants zien is toch echt aangebroken. Sterker nog, ze rijden al een paar jaar rond in verschillende Nederlandse restaurants. Robots die eten rondbrengen lijkt een leuke gimmick die veel bekijks trekt, maar is het ook slechts een gadget of zullen digitale assistenten binnenkort het bediendend personeel in restaurants vervangen?
De serveerrobot
Er wordt al jaren over gesproken: de serveerrobot. In China en andere Aziatische landen worden ze al bijna 10 jaar gebruikt, en sinds een paar jaar vinden we de robot ook steeds vaker in Nederland.
In 2020 kreeg Royal Palace in Renesse twee serveerrobots. Deze waren ontworpen om eruit te zien als echte mensen, inclusief taille, armen, nek en een gezicht. De serveerrobots van Royal Palace zijn wit en lijken een rood schort aan te hebben. De ogen zitten op een groot zwart display en kunnen bewegen.
In hun armen hebben de robots twee dienbladen waarop het personeel van het Chinese restaurant borden kan zetten. Vervolgens kan de robot naar een specifieke tafel gestuurd worden waar klanten zelf de borden van het dienblad halen. De robots zeggen hierbij vriendelijk ‘hallo’ en ‘alsjeblieft’.
Royal Palace in Renesse is niet het enige Nederlandse restaurant met digitale assistenten. Ook Chinees restaurant China in Soest heeft twee serveerrobots. Bij deze robots is echter niet geprobeerd om een mens na te bootsen. Iets waar wij persoonlijk de voorkeur voor hebben, omdat de andere robots toch een beetje beangstigend zijn.
De robots van restaurant China hebben een ronde basis met vier plateau’s voor dienbladen en zijn ongeveer 1,20 meter hoog. Ze hebben een kleine overkapping met iets wat lijkt op kattenoortjes, wat de robots toch iets schattigs geeft.
Technologische vooruitgang levert nieuwe kansen op
We krijgen steeds meer te maken met automatisering en digitalisering. Dit is iets waar sommige mensen een beetje huiverig voor zijn, maar het levert ook nieuwe kansen op. Dit geldt zowel op de werkvloer, in de vrije tijd als in sociale interacties.
Digitalisering in de vrije tijd
Als het gaat om vrijetijdsbesteding, is er al erg veel mogelijk. Zo was het een paar jaar geleden nog ondenkbaar dat we films op onze telefoons konden streamen, iets wat nu heel normaal is. Ook voor sociale contacten hoeven we de deur niet meer uit; we kunnen samen Skypen, gelijktijdig dezelfde film streamen en zelfs online daten.
Ook in de iGaming-wereld zien we digitalisering; er zijn honderden, zo niet duizenden games beschikbaar op smartphones. De nieuwste gokkasten bij LeoVegas hebben nu nog meer variatie en haarscherpe afbeeldingen. AR (augmented reality) en VR (virtual reality) gaan nog een stap verder, waardoor we in een andere wereld kunnen stappen. Deze technologieën zijn nog niet aanwezig in het online casino, maar we kunnen er nu al naar uitkijken.
Digitalisering op de werkvloer
We zien al jaren machines in fabrieken, maar nu gaan de digitale apparaten de wijde wereld in. Die overgang is al tijden geleden in gang gezet. Denk maar eens aan de stofzuigerrobot die al in veel huishoudens te vinden is. Maar ook de slimme thermostaat, slimme lampen en slimme beveiligingscamera’s zijn hier een goed voorbeeld van.
Al deze technologieën zijn bedoeld om ons leven makkelijker te maken. Dit geldt ook voor de zogenaamde serveerrobot of digitale restaurant-assistent. Er is al jaren een groot tekort aan personeel in de horeca, en deze robots kunnen de lasten voor het personeel verlichten.
Gaat de serveerrobot banen innemen?
De serveerrobot is een digitale assistent die bedoeld is om het huidige personeel te ontzien. Bij Royal Palace in Renesse zeggen ze dat het een handig hulpmiddel is. Desondanks is er niet minder personeel werkzaam. Voorlopig lijkt het erop dat de robot gewoon een handig hulpmiddel is.