Met de komst van technologie en de smartphone zijn er ook hele nieuwe fenomenen ontstaan, de buurtapp is daar een voorbeeld van. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt speciale apps waar buren informatie kunnen uitwisselen zoals Nextdoor, maar er zijn ook speciale groepen waar deelnemers in toegevoegd worden zoals Whatsapp- of Telegramgroepen. Ten slotte zijn er nog (besloten) Facebookgroepen waar buren informatie uitwisselen. Het kan soms hele nuttige informatie bevatten, maar ook heel irritant zijn. Daarom ontstaat al snel de vraag; wel of niet deelnemen aan de buurtgroep?
Doe het apart
Waar het gaat om buurtapps die vrij anoniem zijn zoals Facebookgroepen en Nextdoor dan kun je zelf de keuze maken of je actief wilt deelnemen, het alleen wilt lezen of het helemaal niet wilt zien. Waar het gaat om Whatsapp groepen is dit een ander verhaal. Aan deze groep word je vaak als nieuweling toegevoegd, en zit je eraan vast tot in lengte van dagen. Niet iets wat iedereen altijd fijn vindt. Toch kan het zeer nuttige informatie bevatten, bijvoorbeeld bij diefstal en ander leed. Geen zin om hier gedurende je werkdag steeds mee lastig te worden gevallen? Hier is een top oplossing voor, iedereen heeft tegenwoordig wel een oude telefoon in de la liggen. Combineer dit met een goedkoop sim only abonnement van een paar euro en je krijgt alles mee. Of je nu de telefoon altijd bij je hebt of thuis laat liggen, dat is aan jou. Met een sim only telefoon kun je zelf de frequentie bepalen, om de kosten hoef je het niet te laten. Check de telefoon een paar keer per week en neem het mee wanneer nodig, jij bent de betrokken buur die alleen af en toe íets langzamer reageert.
Spreek het af
Hebben jullie een actieve buurtapp, maar gaat het vooral over kleinigheid waar geklaagd over wordt? Dan is het wellicht goed om de app etiquette af te spreken. Dit is wellicht beter om offline te doen dan een passief agressief berichtje in de groep te sturen, dit kan vaak verkeerd worden opgevat. Bepaal een aantal onderwerpen waarover wel gedeeld wordt, en tevens een aantal waarover niemand iets zegt. Dan is er een referentiekader voor iedereen, waar ook op gewezen kan worden wanneer het wordt overschreden. Is er bij andere buurtbewoners wel de behoefte over meerdere onderwerpen uit te wijden, stel dan voor om twee aparte groepen te beginnen. Eén waar wel de vermiste katten worden benoemd en één waar alleen bij hoge nood in wordt gecorrespondeerd.
Kortom, de buurtapp kan een heel handig en zelfs levensreddend middel zijn. Wel vraagt het enige discipline en ook afstemming. Houd je zelf ook aan de regels en wees hier helder en duidelijk in. Het is ook altijd nog een optie om een Whatsapp groep te muten, al is hiermee de kans wel groot dat je bepaalde belangrijke berichten mist. Een aparte telefoon met een goedkoop sim only abonnement lijkt hiervoor de perfecte oplossing. En we weten allemaal; beter een goede buur dan een verre vriend! Dus verlaat een groep pas in het uiterste geval, het zou immers zonde zijn als je de uitnodiging van de buurtbarbecue mist!